Chciałem tylko przekazać aktualizację. Wczesnych latach 2000 budowałem domowe głośniki. Moje działania mają wiele wspólnego z tym, czego się wtedy nauczyłem. Przednie drzwi sedana Mazdy 3 nie pomieszczą żadnego normalnego głośnika komercyjnego. Udało mi się umieścić 4-calowe głośniki współosiowe z tyłu. Przód był procesem. Wymieniłem przednie tweetery na 3/4-calowy tweeter z kopułką materiałową. Głośnik w drzwiach to wyzwanie. Plastikowa obudowa w drzwiach pomieści co najwyżej 3-calowy głośnik o głębokości montażu nie większej niż 1,75 cala. Eksperymentowałem z kilkoma przetwornikami szerokopasmowymi z Parts Express. Zaprojektowałem własną zwrotnicę. Zajęło mi to około 3 prób, żeby to dobrze zrobić. Wszystko brzmi dobrze, ale nie do końca tak, jak powinno. Górny zakres średnich tonów ma coś, co niektórzy projektanci głośników nazywają odczuciem "krzyku". Muzyka taka jak jazz i klasyka brzmi świetnie! Niektóre utwory rockowe i muzyka z mocnym wokalem żeńskim brzmią zbyt mocno i po półgodzinnej jeździe bolą mnie uszy. Jeden z przetworników, które wypróbowałem, miał aluminiowy stożek, a drugi stożek z włókna szklanego, który był wypełniony polimerem. Przetwornik z aluminiowym stożkiem był dość trudny do słuchania. Przetwornik z włókna szklanego był znacznie lepszy. Po prostu nie jest dla mnie wystarczająco dobry. Żaden z 3-calowych przetworników PE, które pasują, nie ma papierowego stożka. Myślę, że papier może być właśnie tym, czego potrzeba, aby złagodzić moje średnie tony. Kicker produkuje 2,75-calowy przetwornik średniotonowy KSC270, który brzmi tak, jakby mógł zadziałać. Zamówiłem go dzisiaj. Zdam relację, gdy go zainstaluję.