Mazda3 Forums banner

1 - 4 of 4 Posts

Registered
Joined
3 Posts
Discussion Starter #1
Ok smart techs here's one that's not normally asked being a first time Mazda owner I really loved the car inside out and had plans for custom word 100% 2007 Mazda 3 2.3L 2 months ago I I put 4&1/2 quarts of oil cuz I misread dio stick & blue white smoke I immediately drained and replaced valve cover gasket then I had to do timing chain. Sooo i figured bcuz outa work from pandemic I mites well do engine haul over so I bout new pistons,rings the entire works only internal and did it by the book after 1& 1/2 months waiting for parts and hands on full time it started but it idled really rough i had like 5 codes fixed them and nothing changed on the idle but codes were gone. The only thing I did change that's new is the chain tensioner the chains and sprockets still looked good I repeated all the steps a second round everything. Now it cranks but doesnt start and i already spent the same amount as an engine swap. VERY FRUSTRATING AND STRESSFUL i tested resistance and DC on all sensors IDK please help I would appreciate any support I get cuz now I'm lost and wishing I never bought "Dust Buster" Thanks everyone for future replies.馃槪
 

Registered
Joined
3 Posts
Discussion Starter #2
Ok smart techs here's one that's not normally asked being a first time Mazda owner I really loved the car inside out and had plans for custom word 100% 2007 Mazda 3 2.3L 2 months ago I I put 4&1/2 quarts of oil cuz I misread dio stick & blue white smoke I immediately drained and replaced valve cover gasket then I had to do timing chain. Sooo i figured bcuz outa work from pandemic I mites well do engine haul over so I bout new pistons,rings the entire works only internal and did it by the book after 1& 1/2 months waiting for parts and hands on full time it started but it idled really rough i had like 5 codes fixed them and nothing changed on the idle but codes were gone. The only thing I did change that's new is the chain tensioner the chains and sprockets still looked good I repeated all the steps a second round everything. Now it cranks but doesnt start and i already spent the same amount as an engine swap. VERY FRUSTRATING AND STRESSFUL i tested resistance and DC on all sensors IDK please help I would appreciate any support I get cuz now I'm lost and wishing I never bought "Dust Buster" Thanks everyone for future replies.馃槪
This is a list of new parts I installed.
Piston rings Hastings
Rod bearings and assembly lube
Pcv valve & breather hose
Head block surface and cleaned
New 16 valves & valve compound with leak down test
All around new gaskets
New chain tensioner
Air filter and oil filter
Spark plugs.馃
 

Registered
Joined
3 Posts
Discussion Starter #4
What's the easiest way with no pressure tester? For leak down test.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top