Mazda3 Forums banner
1 - 20 of 27 Posts

·
Registered
Joined
·
2,868 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Well I blew the fuse to the (MAF #35 ENG BAR 1- 10A- Air Flow Sensor). This makes the 3rd time in the last couple months. It happened after going over a rough patch in the road. This is not fun and very dangerous as when this 10 amp fuse blows the car goes limp and barely idles with no throttle at all. I was lucky to get out of traffic this time. This is the second time a rough patch has caused this. The other was from some wheel hop on a slick road. Ive checked all the connection at the maf and can not trigger the fuse to blow so I don't think it is at this point.

Ive got the hood up letting it cool off and it looks like I will start pulling stuff out looking for a bad connection or crush or crimp some place this evening.

If anyone has a suggestion feel free.
 

·
Registered
Joined
·
9,388 Posts
is the fuse cracked? if not then it has to be a short somewhere right?
 

·
Registered
Joined
·
2,868 Posts
Discussion Starter · #3 ·
I've had to replace the fuse each time it has popped so It has to be a short some place. I cant imagine where though. Perhaps when i had the transmission replaced the shop the screwed up wires some place as I never had this happen until after the trans swap.
 

·
Registered
Joined
·
9,388 Posts
yeah but when a wire is getting grounded it, it will happen all the time
 

·
Registered
Joined
·
2,868 Posts
Discussion Starter · #8 ·
[quote author=HiBoost MZ3 link=topic=64637.msg1108599#msg1108599 date=1166147757]
Hey Brian, I will sned you a picture of where to look. This ahappened to me many times and it was awire that was rubbing against a sharp edge. :?
[/quote]

thanks a lot Juan I really appreciate it.
 

·
Registered
Joined
·
656 Posts
[quote author=Brian805 link=topic=64637.msg1108649#msg1108649 date=1166152210]
[quote author=HiBoost MZ3 link=topic=64637.msg1108599#msg1108599 date=1166147757]
Hey Brian, I will sned you a picture of where to look. This ahappened to me many times and it was awire that was rubbing against a sharp edge. :?
[/quote]

thanks a lot Juan I really appreciate it.
[/quote]

I am working on a car so that will make it easier to take the picture. I am pretty sure that it is the same wire that was shorting mine. The CEL will come on and the engine will hardly run like 300 RPMs
 

·
Registered
Joined
·
1,444 Posts
[quote author=HiBoost MZ3 link=topic=64637.msg1108658#msg1108658 date=1166152424]
[quote author=Brian805 link=topic=64637.msg1108649#msg1108649 date=1166152210]
[quote author=HiBoost MZ3 link=topic=64637.msg1108599#msg1108599 date=1166147757]
Hey Brian, I will sned you a picture of where to look. This ahappened to me many times and it was awire that was rubbing against a sharp edge. :?
[/quote]

had the same problem,
could you also send me the pics please

thanks a lot Juan I really appreciate it.
[/quote]

I am working on a car so that will make it easier to take the picture. I am pretty sure that it is the same wire that was shorting mine. The CEL will come on and the engine will hardly run like 300 RPMs
[/quote]
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
hrmm, my car just showed up with these symptoms as well. Can you post that picture Juan, or just give me an idea where to look, since it appears to be maf related.
 

·
Registered
Joined
·
2,868 Posts
Discussion Starter · #14 ·
[quote author=HiBoost MZ3 link=topic=64637.msg1112016#msg1112016 date=1166499972]
Brian,

I have e mailed two pictures. Please post them if you want.
[/quote]

Yes thank you Juan.

As a matter of fact the smallest bit of insulation has rubbed from one of these wires on my car as well.. perhaps a mill in length. It is right up against a piece of metal. I will try and replicate the short tomorrow just to make sure.


 

·
Registered
Joined
·
2,868 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Good news.. this is definitely why the MAF fuse has be blowing. It would however only blow when the car was running.

Thanks again Juan.

I went a step beyond just taping up the wire here. I also took my dremel to the the area which was rubbing the insulation and ground the edge off. As you can see by the photo the area where the bolt goes into that mount was already rounded on one side. For some reason Mazda decided not to round the whole thing. I also put electric tape then duct tape over a few areas just for good measure.

The design of this spot seems rather hazardous to me. The wire created a huge spark when it ground where it had rubbed through. And I believe this is line is carrying fuel.


Another thing.. when you take that connection apart be careful as the clip breaks easy :?
 

·
Registered
Joined
·
2,263 Posts
i swear, this is what i like about HiBoost.....Juan has frickin seen it all! when i had a problem, he was like, oh yeah, that happened to me, it's probably this. great job Juan, and glad your going again Brian!
 

·
Registered
Joined
·
2,868 Posts
Discussion Starter · #19 ·
I agree T.. when the first fuse blew i was half way in traffic with the hood up for the whole world to see. One call to Juan and 30 seconds later I was moving again.

Thanks again Juan.




I was also wondering if someone driving a stock 3 can look at this area and see if there is any danger of this happening.
 
1 - 20 of 27 Posts
Top