Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum - Reply to Topic
Thread: Replaced my starter slow crank/no start and no crank no start. Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
11-20-2019 06:42 PM
VWandDodge
Quote:
Originally Posted by shipo View Post
I don't know for sure which starter is used in the Mazda3, but as a general statement, starters like the Denso units which have been on the market since at least the 1990s, last a heck of a long time. I've driven each of my last six cars to well over 200,000 miles* and only had to replace a single starter (the starter was still good but the contacts had carboned up).

* Almost true, my TL only has a little over 160,000 miles, but given how strong the starter is, I have little doubt it will last until the 200,000 mile mark as well.
My 1997 Dodge Ram had a Denso unit. It started going out around the 150K mile mark. I dismantled it, cleaned it, regreased it, and replaced the contacts with some seriously beefy units. I'm betting the guy I sold it to (after the truck was totaled by a tornado) will get 20+ years out of that thing.
11-20-2019 08:45 AM
shipo
Quote:
Originally Posted by VWandDodge View Post
This has been an interesting thread. I'm curious how long a Gen 1 starter will last before it needs to be rebuilt. So far, the starter on my car has 179K on it and is still going strong.
I don't know for sure which starter is used in the Mazda3, but as a general statement, starters like the Denso units which have been on the market since at least the 1990s, last a heck of a long time. I've driven each of my last six cars to well over 200,000 miles* and only had to replace a single starter (the starter was still good but the contacts had carboned up).

* Almost true, my TL only has a little over 160,000 miles, but given how strong the starter is, I have little doubt it will last until the 200,000 mile mark as well.
11-20-2019 07:47 AM
VWandDodge This has been an interesting thread. I'm curious how long a Gen 1 starter will last before it needs to be rebuilt. So far, the starter on my car has 179K on it and is still going strong.
11-06-2019 03:37 PM
ActionClaw
Starter problems/Difficulty REMOVING starter?

This isn't going to help the OP but for others experiencing the same in the future...
I had nearly the identical symptoms at first, went through all the same battery testing, charging, replacing nonsense. Coincidentally, I'm also in Northern Ohio.

For me the problem turned out to be the short cable running from the solenoid to the starter. It was corroded until only a few strands still made a connection, unable to handle the load, until the last strand went. Maybe I'm also having the problem mentioned in the Tech Service Bulletin and its merely a coincidence that I found this while exploring.

I haven't finished yet.

I did learn that these wires rotting out on Mazda 3s seems to be a common issue so something for you to keep in mind and look out for.

Did any of you that replaced the starter motor have difficulty removing it?

I'm trying to replace mine ( on a 2004 Mazda 3, 2.3 liter, automatic).
I do not have a (Mazda, Chiltons,etc) shop manual. I found at least one suggestion online to address it from above after removing the air box, etc.
but, so far I've been approaching it only from below.

The previous owner removed and did not replace the plastic splash guard/kick plate causing corrosion underneath. This should be a super simple job but so far I haven't been able to get past the first nut.

I've applied penetrating oil more than a dozen times, used sockets, wrenches til the points got too rounded, then tried extractor sockets (resisting as long as I could but, eventually,) even resorting to vice grips but all to no avail.

Quote:
*top bolt wasn’t stripped, they were just dumb and couldn’t get it to screw in*
OP kreimo16,
What did you mean? Wondering if I may be doing the same dumb thing?
Is there anything I could possibly be overlooking?
..or is this just a particularly stubborn nut?

The only other thing that I can think of left to try is putting a torch to it which I'm a little reluctant to do. Could it make things even worse possibly causing irreparable damage the stud?

Plus, considering how difficult this one is, I have no reason to believe the second nut --that I won't be able to see and barely be able to access -- won't be as bad.

I try to do things correctly, already have the new starter and got it at a good price but I'm growing tempted to just try replacing that wire with the starter still mounted ..even if to drive it to a garage but then, once there, what would/could they do that I'm not?

Has anyone here experienced anything similar with replacing their starter? Any helpful insight, suggestions, etc are appreciated.

Thanks
06-17-2019 05:01 PM
Tekboy
Quote:
Originally Posted by kreimo16 View Post
Ran it nearly empty, filled her 3/4th way up and she’s starting perfect.
All is well, and I’m back to Zooming around
Excellent outcome! Yeah, these things are fun to drive when they work right.
02-28-2019 09:05 AM
VWandDodge Drive it like ya stole it!
02-28-2019 07:02 AM
kreimo16 Ran it nearly empty, filled her 3/4th way up and she’s starting perfect.
All is well, and I’m back to Zooming around
02-23-2019 11:07 AM
shipo Fuel cleaner is a misnomer; just run it near empty and then fill up with a fresh tank, you should be good to go.
02-23-2019 10:13 AM
kreimo16 Started all yesterday, will say it kinda puttered like it was clogged last night. Thinking the gas I had sitting in it for the last 3ish months might be junk. Gonna run it empty and put a fuel cleaner in it.
02-21-2019 05:03 PM
kreimo16 Update:
It started up, drove her around for about 15 miles, turned it off and on various times though the 15 miles, no issue any time. I’ll check back in within the next few days.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
8