Check Engine Light and AT light : U0101 TCM issue - Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum
 7Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 23 (permalink) Old 11-07-2015, 06:42 PM Thread Starter
Grand Am Series
 
Join Date: Jul 2011
Location: Pflugerville, TX
Posts: 326
Check Engine Light and AT light : U0101 TCM issue

Welp I knew it was coming as I read about it before. Happened to my wife today while she was out.

Car jerked when shifting into reverse and drive. Would rev up and slowly take off. From what I read it defaults to 3rd gear.

Drove 55 all the way home on the interstate for 15 miles. Checked the codes with my scanner. It shows U0101 which is " failed to communicate with TCM "

I took off the TCM which resides underneath the battery tray and attached to the transmission. Pins look clean and so does the connector. Apparently these heat up plus the added heat of transmission makes them go out.

Ive checked my local salvage yards and craigslist to see if anyone is parting one out. No luck.

There is a Ebay vendor that will repair this one or send you one of theirs for about halkf the cost of new with 1 year warranty. Good reviews.

Just wondering which route to take?
rafiknj likes this.
atxjax is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 23 (permalink) Old 11-08-2015, 03:44 PM
Short Track Racer
 
Join Date: Oct 2015
Location: Austin, TX
Posts: 120
I had mine changed out a few months ago and it sure felt like it was expensive (~$600) from amazon for a little palm sized computer! I think a repaired one is fine. I wish I had that option a few months ago. Good luck.
Hookncan41 likes this.
Jchu14 is offline  
post #3 of 23 (permalink) Old 11-08-2015, 04:14 PM Thread Starter
Grand Am Series
 
Join Date: Jul 2011
Location: Pflugerville, TX
Posts: 326
Quote:
Originally Posted by Jchu14 View Post
I had mine changed out a few months ago and it sure felt like it was expensive (~$600) from amazon for a little palm sized computer! I think a repaired one is fine. I wish I had that option a few months ago. Good luck.
Thanks. The repaired / exchanged one from Ebay will be right at $325 with next day shipping. Im still holding out until tomorrow mid day to see if I can find one locally at the salvage yards. Only thing is that the part numbers need to match exactly.
atxjax is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 23 (permalink) Old 11-09-2015, 06:11 PM Thread Starter
Grand Am Series
 
Join Date: Jul 2011
Location: Pflugerville, TX
Posts: 326
Update 11/9/15


Couldnt find one locally since most the salvage yards were too damn lazy to physically go out and see if they had the module I needed. So I purchased a refurbished one from a vendor on ebay. Goes by the name modulerepair.

It wound up costime $325 with express shipping. Plus a $100 core charge w hich I get back once my old one is shipped to them

Talked to the gentleman and he suggested to move the module away from the transmission by using zip ties and mounting on the firewall. Im going to fab up a aluminum bracket and mount it away from the transmission. Into more of open air. Its the heat that kills these things over time.

Once I get it back I will report on if my car works or not plus what I did to relocate the module.
rafiknj likes this.
atxjax is offline  
post #5 of 23 (permalink) Old 11-12-2015, 08:45 PM Thread Starter
Grand Am Series
 
Join Date: Jul 2011
Location: Pflugerville, TX
Posts: 326
Got module in . Car is back up and running. Mounted the module on the brake lines on the firewall. Used a piece of rubber on the backside to assure the lines wont be rubbed through. Reason I did this is because it is the heat of the transmission that kills these modules. Car ran 20 miles so far with no issues t all.
Attached Images
File Type: jpg 20151112_142012.jpg (230.2 KB, 113 views)
File Type: jpg 20151112_143825.jpg (242.9 KB, 119 views)
rafiknj likes this.

Last edited by atxjax; 11-12-2015 at 09:03 PM.
atxjax is offline  
post #6 of 23 (permalink) Old 02-03-2016, 05:52 AM
Moped Rider
 
andrew625's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Greater Los Angeles Area
Posts: 48
@atxjax , OP glad you were able to fix that! How has it been since?? I'm currently experiencing exactly the same issue with the same code. I've looked up the same repairer on eBay, I'll be taking my TCM out tomorrow and take a look of the number. REALLY hoping replacing the TCM will get her back running. Thank you for updating your result!!

[LIFE.LOVE.MUSIC]
3 of the greatest gifts from the Creator
andrew625 is offline  
post #7 of 23 (permalink) Old 02-04-2016, 06:34 AM Thread Starter
Grand Am Series
 
Join Date: Jul 2011
Location: Pflugerville, TX
Posts: 326
Quote:
Originally Posted by andrew625 View Post
@atxjax , OP glad you were able to fix that! How has it been since?? I'm currently experiencing exactly the same issue with the same code. I've looked up the same repairer on eBay, I'll be taking my TCM out tomorrow and take a look of the number. REALLY hoping replacing the TCM will get her back running. Thank you for updating your result!!

All has been good. No issues whatsoever since I had it replaced and relocated the module on the firewall instead of on top of the hot transmission.
atxjax is offline  
post #8 of 23 (permalink) Old 02-07-2016, 10:50 PM
Moped Rider
 
andrew625's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Greater Los Angeles Area
Posts: 48
Quote:
Originally Posted by atxjax View Post
All has been good. No issues whatsoever since I had it replaced and relocated the module on the firewall instead of on top of the hot transmission.
That is wonderful news! One last question, I found the same eBay seller modulerepair and they still have remanufactured TCM in stock. The only thing is what they offer is a L34T and mine was a L32E (L32E-18-9E1B is the whole number, I assume yours was very close to mine if not the same). The seller said "Originally L32E is not compatible with L34T, but our TCM's are adapted to fit all the vehicles listed and all the part numbers mentioned." I was wondering if you got a L34T as well.

Thanks again for your reply atxjax!
Cheers!

[LIFE.LOVE.MUSIC]
3 of the greatest gifts from the Creator

Last edited by andrew625; 02-08-2016 at 03:09 PM.
andrew625 is offline  
post #9 of 23 (permalink) Old 02-10-2016, 08:00 PM
Moped Rider
 
andrew625's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Greater Los Angeles Area
Posts: 48
Nevermind, I just got the part from modulerepair and installed it. Works like a charm. Nothing feels better than getting your broken car back on the road!
Thanks OP for sharing your story and experience.
I did the same thing you suggested and tied the TCM on the brake lines.

calgarymazda3 likes this.

[LIFE.LOVE.MUSIC]
3 of the greatest gifts from the Creator
andrew625 is offline  
post #10 of 23 (permalink) Old 03-06-2017, 01:56 PM
Bicycle Rider
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 3
Having same problem, found this thread, just wanted to check:

is it still working?

thanks!
cmuhrig likes this.
harryspider is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum > Technical / Model / Performance > Powertrain 2004-2009 Mazda3

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.mazda3forums.com/61-powertrain-2004-2009-mazda3/694033-check-engine-light-light-u0101-tcm-issue.html
Posted By For Type Date
Check Engine Light and AT light : U0101 TCM issue - Page 3 - Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum This thread Refback 05-08-2018 03:27 PM
Check Engine Light and AT light : U0101 TCM issue - Page 2 - Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum This thread Refback 05-27-2017 05:16 AM
Check Engine Light and AT light : U0101 TCM issue - Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum This thread Refback 05-26-2017 08:39 PM
Check Engine Light and AT light : U0101 TCM issue - Mazda3 Forums : The #1 Mazda 3 Forum This thread Refback 05-26-2017 08:36 PM
Thread Check Engine Light and AT light : U0101 TCM issue | FMVperformance.com : The site for all your Ford Mazda and Volvo needs | BoardReader This thread Refback 04-29-2016 12:09 AM
FMVPerformance.com Network: The sites for all your Ford Mazda and Volvo Needs This thread Refback 11-09-2015 08:11 AM

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange issue... Traction light, check engine light and battery light astrob0y Powertrain 2004-2009 Mazda3 10 06-23-2011 11:44 AM
Intermittent Check Engine light & AT light stephyg Powertrain 2004-2009 Mazda3 5 05-29-2011 09:14 PM
Check engine light issue deluxman Stock Issues 15 07-26-2009 04:20 AM
MOVED: Check engine light issue RB Powertrain 2004-2009 Mazda3 0 06-07-2009 06:36 AM
MOVED: First, tire pressure light, now check engine light. what's up? mz3szoomzoom 2004-2009 Electronics Discussion 0 11-22-2005 01:49 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
8